Skolas skolotāji pilnveido savas zināšanas arī atvaļinājumā.
Spraigā trīs dienu garumā, no agra rīta līdz vēlam vakaram, mūsu skolotājas, Dzintra un Indra, viesojās vairākās saimniecībās un uzņēmumos, kuri nodarbojas ar mājražošanu un pārstrādi tieši Dienvidkurzemē.
Ar piedzīvoto un redzēto dalās, mūsu skolas ēdienu gatavošanas skolotāja Dzintra Znatnaja.
Pirmā diena:
Viesojāmies Lapmežciemā IK "Reinis B" zivju kūpinātavā, kurā saimnieko Alla Bečere un viņas trīs dēli.
Dzirdējām interesantu stāstu, kā nemitīgā darbā aizvadīti vairāk nekā 20 gadi, pēc kura sekoja bagātīga, dažādu zivju degustācija.
Tālāk mūsu grupas ceļš veda uz Šlokenbekas muižu - uz ceļu muzeju. Turpat tuvumā ir vēl viens apskates vērts objekts Classic Car & Motorcycle Garage muzejs.
Pēc muzeja apskates, devāmies uz Kuldīgas pievārti, uz viesu namu "Mazsālijas", kuras saimniece ir mūsu skolas absolvente Gunita Štorha. Gunita ar prieku mums izrādīja savu vīnogu dārzu, foreļu dīķus, trušus un vistas, apciemojām arī meža cūku - Ansi.
Pēc lieliskās ekskursijas, mājas pagrabiņā norisinājās produktu degustācija un sarunas pie uzkodām un dzērieniem. Viss - no pašu saimniecības.
Nākamā pietura - "Snēpele" - štrausu un gaļas kazu ferma. Mūs sagaidīja Pēteris Gobzemis, kura pārziņā ir 100 strausi un 120 būru kazas. Reiz šajā vietā bijis klajums, tagad - fermas, restorāns un mītnes nakšņošanai.
Tālāk ceļš veda uz Kuldīgu, Kaļķu ielas kvartālu, kurā baudījām vakara daļu: alu "Duna brewery", un vakariņas restorānā "KOPA" , kuras papildināja gruzīnu dziesmas.
Otrā diena:
Devāmies ekskursijā pa Kuldīgu.
Pēc tam uz Alsungu. Alsungas Livonijas ordeņa pilī mūs sagaidīja Alsungas suitu sievas.
Tālāk devāmies uz Spēlmaņu krogu. Paši gatavojām sklandraušus, vārījām klimpas. Pusdienās tika pasniegti kurzemnieku ēdieni – klimpas ar buljonu, burkānu salāti, vārītas, kūpinātas cūku ribiņas, skābputra.
Uz brīdi piestājām arī Rudbāržu pagastā, šitaki sēņu audzētavā "Garīkas", kurā, notika ekskursija pa teritoriju un Šitaki sēņu zupas degustācija.
Nākamais pieturas punkts: Aizputes vīna darītava, kura ir Santu ģimenes uzņēmums. Klausījāmies nteresantu un aizraujoš, īpašnieka Mārtiņa, stāstu par vīnu un tā veidošanas pieredzi, pēc kā seko arī vīnu degustācija.
Dienu noslēdzot, nakšņojām Aizputē, viesu mājā "Mētras māja", savukārt, vakariņas baudījām restorānā "Karaliskā zoss".
Trešā diena:
Agri no rīta devāmies uz Nīcas siera ražotni. (www.nicassiers.lv)
Noskaidrojām, kā top siers un degustējām sešu veida sierus. Uzzinājām, ka šajā ražotnē siers tiek gatavots no nepasterizēta rīta slaukuma govs piena, kuru sāk apstrādāt vēl siltu. Savukārt, ikkatrs siera ritulis ir meistara roku darbs.
Tālāk devāmies uz Nīcas senlietu krātuvi, kurā iepazinām Nīcas un Otaņķu pagastu bagātīgo kultūras mantojuma pūru.
Tālāk mūsu ceļš veda uz Prenclavu dzirnavām Otaņķu pagastā. Kur atrodas Latvijā lielākās sešspārnu Holandes tipa vējdzirnavas, kuras atzītas arī par valsts nozīmes kultūrvēsturisko pieminekli.
Turpat ģimenes uzņēmums “Otaņķu gardumi” cienāja mūs ar ļoti gardiem konditorejas izstrādājumiem.
Kā nākamo apmeklējām Rucavas tradīciju namu “Zvanītāji”, kurā gatavojām balto sviestu, kā arī izbaudījām Rucavas tradicionālos ēdienus un kultūras programmu.
Izsākām lielu pateicību pasākumu organizētājiem: SIERA KLUBS, Zemkopības ministrijai un Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centram.
Tāpat paldies par palīdzību pasākuma īstenošanā LLKC Preiļu biroja vadītājai Aija Bitinai un uzņēmējdarbības konsultantei Ivetai Sondorei.
